Tip vanmei, Overige krachtpatsers


In mijn vorige blog schreef ik over mijn toverdrankjes, maar er is meer dat ik (bijna) op dagelijkse basis gebruik, dit zijn de iets minder waterige krachtpatsers in de strijd tegen een teveel aan afbraak van mijn immuunsysteem. Alles om mijn lijf te ondersteunen in deze periode.
Een groot deel van de toverdrankjes en deze middeltjes gebruikte ik al voor mijn chemokuren, maar ik ben er wel consequenter in geworden of ben ze bewuster gaan inzetten.
Uiteraard ook hier weer de bekende disclaimer: De tips die ik in dit blog beschrijf zijn tips welke alleen gebaseerd zijn op mijn ervaringsdeskundigheid. Ik claim nergens een werking van en heb over de meeste dingen gelezen, maar ze niet uit ten treure onderzocht. Ik heb vooral alles uitgeprobeerd waarvan ik dacht dat het mij zou kunnen helpen.

Melkkefir
De eerste die ik al langere tijd gebruik is melkkefir, een gefermenteerde, wat zurig kwarkachtige substantie, rijk aan prebiotica. Dit maak ik elke 2 dagen zelf door de bacteriën die 48 uur in het donker in de volle melk hebben geleefd in een zeef uit te laten lekken. Hetgeen er dan achterblijft is de kefir. Enorm goed voor je darmen, spijsvertering en immuunsysteem.
De bacteriën kreeg ik een jaar geleden van mijn collega en aangezien de kolonie gestaag groeit heb ik op mijn beurt ook al veel mensen laten kennismaken met dit goedje door ze een deel van de bacteriën te geven zodat ze zelf aan de slag konden. Alleen vinden veel mensen het teveel gedoe om het in leven te houden. Je moet er wel elke 2 dagen aan denken.
Zelf gebruik ik de kefir samen met een beetje kokosyoghurt en nog een hele berg ingrediënten als ontbijt of zonder toevoegingen wanneer ik na het eten nog behoefte heb aan een toetje .

Alternatief voor wijn of fris
De laatste tijd dronk ik al nauwelijks frisdrank meer en nu met de chemokuren ook praktisch geen alcohol. Soms is het toch wel lekker om wat anders dan die eeuwige theetjes te drinken. Dan vind ik kombucha, ook een gefermenteerde drank gemaakt van thee, erg lekker.
Tot u toe kocht ik dan gewoon de kant en klare flesjes uit de supermarkt (ik denk eerlijk gezegd niet dat die echt heel gezond zijn door de toegevoegde suikers, maar wel lekker en minder slecht dan frisdrank), maar zojuist heb ik ook hiervoor een cultuur gekocht om het zelf eens te proberen te maken.
Ook heb ik waterkefirkorrels besteld. Waterkefir heeft dezelfde voordelen als melkkefir en voor de lactose intolerante mensen onder ons als extra voordeel: geen lactose! Al is het meeste er wel uit door het fermentatieproces, maar toch. Ook als je niet van de smaak van yoghurt houdt  dan is dit een fijne andere variant, want schijnt als een fris bruisend drankje te smaken.
Ik ben benieuwd hoe mijn creaties gaan smaken… wordt vervolgd!
Verder heb ik flessen biologisch tomatensap en bietensap klaar staan. Als ik zin heb in iets hartigs neem ik een van deze sapjes. Ze zitten boordevol mineralen en vitamines en het is ook nog eens lekker! En af en toe gooi ik er nog een gembershotje tegen aan.

Ook hierbij vraag ik gewoon aan mijn lijf: “waar heb je behoefte aan?” Oftewel waar heb ik trek in? Hoe vaker ik echt geïnteresseerd voel en luister naar mijn lijf hoe meer ik erop leer vertrouwen dat ik binnenkrijg waar mijn lichaam op dat moment behoefte aan heeft. En ja dan heb ik wel alleen keuze uit verantwoorde drankjes, want als ik moe ben geeft mijn lijf uiteraard ook aan dat het suikers wil of alcohol, maar daarvan weet ik inmiddels uit ervaring dat dat niet de beste keuze is 😉

Nog meer gefermenteerd spul…
Uit onze eigen moestuin kwamen in het najaar witte kolen. Laat je daar nou hartstikke makkelijk zelf zuurkool van kunnen maken. En jullie begrijpen het inmiddels, gefermenteerd eten en drinken is fijn voor je darmen en die krijgen het nou eenmaal zwaar te verduren bij chemo’s.
Dus ik ben ook met de witte kolen en later een rode kool aan de slag gegaan om die te fermenteren. Het is hierbij wel belangrijk voor de vermeende gezondheidsvoordelen dat je het ongekookt eet. Daarvan doe ik dus regelmatig een plukje bij mijn lunch of avondeten.

Oerbouillon
Nog een krachtpatser voor de darmen en het immuunsysteem is bottenbouillon. Nou kan je dat zeker ook zelf maken, maar zover ben ik nog niet en al het andere brouwen, hakken en zeven neemt genoeg tijd in beslag, dus deze heb ik gewoon besteld en daar neem ik dagelijks een half flesje van.

Oliën en supplementen
Als laatste gebruik ik bewust bij elke maaltijd altijd goede vetten uit zaden en pitten, avocado en olijf- of kokosolie en gebruik ik visolie en bepaalde supplementen die ik door het eerder genoemde EMB onderzoek heb laten uitmeten.

Best een hoop als je het zo allemaal opschrijft. Het kost ook echt wel wat tijd en aandacht, vooral in het begin. Maar ik merk dat het me goed doet en dan is het ’t wel waard.
Zelfs met al deze hulpmiddeltjes lichtte mijn darmen op de laatste scan op als ontstoken weefsel, gelukkig heb ik weinig klachten van. Toch moet ik er niet aan denken hoe het eruit had gezien als ik dit allemaal niet gedaan had….

En ik hoor jullie denken, ja dat is leuk wanneer je niet werkt, dan heb je alle tijd! Dat klopt deels, maar ik deed de meeste dingen ook voor ik in de ziektewet kwam, toen ging mijn wekker alleen veel eerder en lag mijn tempo op de dag vele malen hoger. Het is voor straks dus een uitdaging om alles in mijn nieuwe ritme te gaan passen wanneer ik weer meer aan het werk ga, want dat tempo wil ik niet meer terug en deze gezonde routine niet meer kwijt!

Liefs vanmei