dierfysiotherapie


Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan toen ik in 2018 begon aan mijn opleiding tot dierenfysiotherapeut.
Na 20 jaar werkzaam als humaan fysiotherapeut te zijn geweest leek het met heel leuk is om eens een andere kant van dit mooie vak te gaan ontdekken.

Sinds ik in 2016 mijn eerste eigen hond kreeg, een Heidewachtel waarmee ik al snel in de jachttraining terecht kwam en zag hoeveel je aan het bewegen van een hond kunt zien en wat het doet als je hem goed traint was ik eigenlijk al om. En toen ik op de manege, waar ik rijd en ruitertraining/pilates geef, merkte dat ik steeds vaker ook met de paarden aan de slag ging in plaats van met alleen de ruiters, moest het er maar eens van komen en heb ik me ingeschreven voor deze post-HBO studie.

De opleiding duurt normaal 2 jaar en door Covid heeft dit nog iets langer geduurd, maar inmiddels is het klaar en mag ik mij afgestudeerd dierenfysiotherapeut noemen.
Je mag alleen aan deze opleiding starten als je al gediplomeerd humaan fysiotherapeut bent. Dierfysiotherapie is dan ook een beschermd beroep.

Als dierenfysiotherapeut ben je net als bij de mensen, specialist in het bewegingsapparaat. Ik ga op verwijzing van een dierenarts op zoek naar waar de klachten van de hond of het paard vandaan komen en waarom het dier niet in staat is vrijuit te bewegen. Samen met de eigenaar stel ik dan een behandelplan op, waarna we aan de slag gaan met het dier. Het lijkt me fantastisch om na 20 jaar mensen, nu ook de dieren van hun klachten af te kunnen helpen!

Er komt nog een aparte website met alle informatie, maar voor nu presenteer ik alvast met trots de naam en het logo van Dier& Beweging.