Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan toen ik in 2018 begon aan mijn opleiding tot dierenfysiotherapeut.
Na 20 jaar werkzaam als humaan fysiotherapeut te zijn geweest leek het met heel leuk is om eens een andere kant van dit mooie vak te gaan ontdekken.
Sinds ik in 2016 mijn eerste eigen hond kreeg, een Heidewachtel waarmee ik al snel in de jachttraining terecht kwam en zag hoeveel je aan het bewegen van een hond kunt zien en wat het doet als je hem goed traint was ik eigenlijk al om. En toen ik op de manege, waar ik rijd en ruitertraining/pilates geef, merkte dat ik steeds vaker ook met de paarden aan de slag ging in plaats van met alleen de ruiters, moest het er maar eens van komen en heb ik me in 2018 ingeschreven voor deze post-HBO studie.
Je mag alleen aan deze opleiding starten als je al gediplomeerd humaan fysiotherapeut bent.
Dierfysiotherapie is dan ook een beschermd beroep. Ik sta ingeschreven in het diergeneeskunderegister en moet ook aan de kwaliteitseisen en nascholing blijven voldoen in de toekomst om hierin te mogen blijven.
Als dierenfysiotherapeut ben je net als bij de mensen, specialist in het bewegingsapparaat. Ik ga op verwijzing van een dierenarts op zoek naar waar de klachten van de hond of het paard vandaan komen en waarom het dier niet in staat is vrijuit te bewegen. Samen met de eigenaar stel ik dan een behandelplan op, waarna we aan de slag gaan met het betreffende dier. Het lijkt me fantastisch om na 20 jaar mensen, nu ook de honden en paarden van hun klachten af te kunnen helpen!
In mijn logo staat fysio en meer…, waarom? Doordat ik al zo lang fysiotherapeut ben bij mensen heb ik gemerkt dat ik soms tijdens een behandeling maar weinig ‘echte fysiotherapie’ doe en zoveel meer, dat wil zeggen het gaat niet alleen maar om die mobilisatie, die oefening of die massage. Het gaat mij om kijken naar het geheel en dan vooral waarom vertoont dit dier dit gedrag en hoe kan je ervoor zorgen dat dit probleem duurzaam opgelost wordt en niet alleen voor de korte termijn.
Hierbij komt uiteraard veel kennis kijken, maar ook is vooral het creëren van bewustzijn tijdens bewegen en in gedrag heel belangrijk. Soms kun je zelfs door bijvoorbeeld naar de leefomgeving te kijken veel meer veranderen dan alleen met kijken naar dat ene gewricht.
Ik probeer dus in mijn behandelingen meer holistisch te kijken en te behandelen. Daarbij gebruik ik ook graag principes of handgrepen uit alternatieve methoden als ttouch of healing touch, maar ook verrijking van de leefomgeving of ideeën uit de passive physio kunnen wat mij betreft bijdragen aan een duurzaam herstel en helpen bij het voorkomen van (nieuwe) klachten.
Zowel voor honden als paarden kom ik voor de behandeling aan huis of op stal.
Heb je nog vragen of ben je geïnteresseerd om een afspraak te maken, kijk onder het kopje contact voor mijn gegevens en dan spreek ik je snel!