Tip vanmei, Inleiding


Na vele verzoeken van mensen die mijn schrijfsels appreciëren en na de nodige overpeinzingen van mijn kant begin ik hier dan toch maar met een blog. Dit vloeit voort uit een update die ik gestart ben om mijn naasten en mijn patiënten en/of lotgenoten op de hoogte te houden nadat ik in september 2022 de diagnose borstkanker had gekregen.

In mijn behandeling blijk ik bovengemiddeld fit en actief te zijn en mij wordt vaak gevraagd hoe ik dat doe. Nou is daar uiteraard geen toverformule voor en ik ben vast ook niet de enige, maar voor wie het interessant vind wil ik daarom hier wel de nodige tips delen. Dit wèl direct met de disclaimer dat het tips zijn welke alleen gebaseerd zijn op mijn ervaringsdeskundigheid. Ik claim nergens een werking van en heb over de meeste dingen gelezen, maar ze niet uit ten treure onderzocht. Ik heb vooral alles uitgeprobeerd waarvan ik dacht dat het mij zou kunnen helpen.
Ook ben ik al eerder begonnen met het verbeteren van mijn levensstijl, niet pas toen ik de diagnose kreeg. Dit maakt natuurlijk een groot verschil met hoe je een dergelijk traject in gaat. Hoe dit zo begon zal ik later ook nog verder uitleggen.

Eerst maar eens de titelnaam, Tip vanmei.
Voor degene die mijn insta volgen, zij hebben het vanmei-deel al kunnen lezen, voor hen die dat nog niet hebben gedaan is hier de link: https://www.instagram.com/p/CME3LaOHNX6/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Nou staat daar nog meer dan alleen het stukje over mei, maar in het kort komt het er dus op neer dat mijn leven en de mensen daarin die het dichtst bij mij staan op de een of andere manier allemaal iets met deze maand te maken hebben en dus zo via mei met mij verbonden zijn. En daarom is de term vanmei dus heel erg van mij.
De updates die ik de mensen tijdens mijn behandeling stuur noem ik dan ook: Update vanmei
Het tip-deel kwam van een dame die al jaren bij mij in de praktijk komt, zowel af en toe als patiënt, maar ook als deelnemer in mijn pilateslessen. Zij attendeerde mij erop dat mijn updates wel eens voor meer mensen interessant en inspirerend konden zijn dan alleen de mensen die deze updates ontvingen. Als woordgrap stuurde ze me dit als ‘Tip vanmei’.
Ik adopteer hierbij dus graag deze term als naam van mijn blog.

De rest van de inleiding zal ik in de volgende blogs verder uit de doeken doen, maar nu eerst maar een tip zoals de titel doet vermoeden…

Tip 1

Mijn eerste tip die ik je wil meegeven is: Maak er een sprankelend en vreugdevol jaar van!

Bij het schrijven van de kerstkaarten bedenk ik altijd wat ik de mensen wil toewensen en meestal kom ik dan, mede door mijn werk, uit op een gezond nieuw jaar. We zeggen altijd dat gezondheid toch het allerbelangrijkste is. Nu ik zelf echter niet bepaald in de categorie van gezonde mensen val voel ik dat toch een beetje anders.

Nu mijn leven ineens soort van stilgezet is heb ik de tijd en ruimte om dingen is vanuit een ander perspectief te bekijken. En wat opvalt is dat ik naar een enorme krioelende mierenhoop zit te turen, wanneer ik naar mijn omgeving kijk. Tot voor kort rende ik daar vrolijk in mee en vroeg ik me ook wel eens af of het echt niet anders kon of zou moeten, maar nu ik er wat langer uit ben en mijn tempo ook echt wat omlaag gaat kijk ik met steeds meer verbazing naar de gekte waar we onszelf in verstrikt hebben doen raken.
De meeste van ons willen helemaal niet zo hard rennen, maar we hebben onszelf laten overtuigen van het feit dat dit nodig is om te mogen genieten.

We moeten toch ons geld verdienen om in dit huis te kunnen blijven wonen, we moeten toch iets bijdragen aan de wereld om gezien/erkend/goed genoeg te zijn? We willen geen nee verkopen aan onze kinderen, dus we rennen nog een tandje harder. Ik ken deze overtuigingen ook hoor. Zelf heb ik  er de afgelopen tijd zelfs behoorlijk pittige aanvaringen mee gehad.
Want ja, wat als je ineens niet meer bijdraagt of wanneer je wel nee moet verkopen aan jezelf en aan je kinderen… Betekent dat dan ook dat je niet meer goed genoeg bent? Niet meer gezien wordt?
Nou inmiddels kan ik vertellen dat dit zeker niet het geval is!
Ik heb me nog nooit zo geliefd, erkend en waardevol gevoeld als nu. Terwijl ik alleen maar doe wat goed voor mij voelt, terwijl ik in productieve zin niets bijdraag, terwijl ik veel nee verkoop.

En juist doordat een tumor en de behandeling daarvan mijn gezondheid in de klassieke zin van het woord in de war gooit zie ik de dingen nu anders en voel ik me dus gelukkiger dan ooit… Ook voel ik me juist heel gezond, omdat ik zo goed voor mijn lichaam zorg, er zo veel aandacht en tijd aan besteed en direct kan reageren wanneer mijn lijf ergens om vraagt. Of dat nou rust is, of bepaalde voeding of een goed gesprek omdat er bepaalde emoties gehoord willen worden. Dat is een luxe die we onszelf hebben ontzegd in deze mierenhoop waarin we rondrennen…

Zomaar massaal stoppen met werken en al je opgebouwde verplichtingen negeren kan natuurlijk niet, dat snap ik ook wel. Wat wel kan is wat vaker even stilstaan bij wat jij nodig hebt op dit moment, even voelen, even lol maken, even spelen… dat brengt al zoveel lucht en ruimte!

Daarom is dat mijn eerste tip en wens voor jullie voor het komende jaar

                                          “ Op een sprankelend en vreugdevol 2023”

Liefs vanmei