Tip vanmei, Infraroodsauna I


De infraroodsauna, die sloeg ik, wanneer ik een dagje naar de sauna ging altijd over. Daar ging je niet zo lekker van zweten.
Te dicht bij de lampen zitten was niet prettig, want te heet, maar zo actief rechtop zitten op een afstandje van die lampen was ook weer niet zo fijn om te ontspannen. Ergens vond ik er ook iets van geloof ik. Het was misschien wel lekker voor stijve spieren, maar daar had ik toch geen last van? Dus wat moest ik daar dan?
Het was voor mij gewoon geen echte sauna en geen toegevoegde waarde voor mijn dagje ontspanning.
Hoe dingen dus kunnen veranderen! Nu staat er een enorme infraroodsauna op mijn zolder en maak ik daar met veel plezier meerdere keren per week gebruik van.

Hoe dat zo kwam en vooral hoe de sauna bij ons kwam is een lang verhaal, het is zelfs zo lang geworden dat ik er maar weer twee delen van heb gemaakt. Deel I gaat over het waarom en hoe van de sauna en deel II over wat het me gebracht heeft tot nu toe.

Al jaren eerder had ik eens bedacht dat ik wel een sauna in huis of in de tuin zou willen, maar ook gelijk bedacht dat we daar geen ruimte voor hadden en dat ik daar waarschijnlijk toch te weinig gebruik van zou maken. Daarnaast ben ik een enorme liefhebber van mijn bad. Daar lig ik heel graag in als ik moe ben, of koud. Wanneer ik voel dat ik bijna ziek word of gewoon heel luxe als ik wat me-time wil en daar lekker warm bij wil kunnen liggen.
In 2019 hebben wij zonnepanelen laten plaatsen en we hadden al een heetwaterdispenser gekocht om onze retro fluitketel op gas te vervangen. Toen heb ik ook al eens nagedacht over een elektrische sauna i.p.v. al dat warme water voor mijn bad. Op dat moment heb ik daar niks mee gedaan.

Tumor en infraroodsauna, gaat dat samen?
Toen kwam daar in september de diagnose borstkanker en door mijn werk wist ik wel een beetje wat me te wachten zou staan. Ik voorzag een winter waarin ik me vaak koud en miserabel zou voelen en dus heel vaak de behoefte zou voelen me in het comfortabele troostende warme water van mijn bad te laten zakken. Maar… die gasprijzen…!! Dat zou een persoonlijk faillissement van de familie de Bruin gaan betekenen.
Daar kwam het idee van de elektrische sauna weer om de hoek kijken, maar ja ook direct de vraag: Mag je met een tumor wel in de sauna? In eerste instantie kwam ik in mijn zoektocht alleen maar verboden tegen om tijdens chemokuren in een openbare sauna plaats te nemen. Dat heeft te maken met het uitscheiden van chemorestanten wanneer je zweet. Nou wilde ik een privésauna, dus dat was voor mij geen probleem.
Na enig verder onderzoek stuitte ik op de functie van full spectrum infrarood lampen. Dit zijn lampen die een warmte afgeven die dieper in je lichaam doordringt dan gewone infrarood lampen. Ze geven een gerichte hitte waar tumorcellen niet blij van worden, maar gezonde cellen wel en daarbij geeft het verhogen van je lichaamstemperatuur een soort kunstmatige koorts reactie die ervoor zorgt dat je immuunsysteem een boost krijgt. Hier ging ik dus volledig van aan! Dit zou wel eens heel goed voor mij kunnen zijn tijdens en na mijn behandelperiode.

En dan gaat het snel
De volgende stappen waren 1) Op marktplaats kijken, waar precies één sauna met full spectrum lampen te koop stond, een uur rijden bij ons vandaan. 2) Met een meetlint de zolder op gaan om te kijken of hij ergens zou passen, die ene sauna op marktplaats is namelijk een 3-persoonscabine, ahum en vervolgens 3) Een goed gesprek met manlief voeren. Hij is helemaal geen sauna liefhebber, niemand verder in ons gezin trouwens, dus we zouden alleen voor mij een kleine verbouwing op zolder op ons nek en een behoorlijke sta in de weg in huis gaan halen. Maar hij ging, waarschijnlijk nog in shock van de diagnose, gelijk akkoord en ik onderhandelde op marktplaats en binnen een dag hadden we een deal en een datum om de sauna op te halen.

Deel I
Het ophalen zouden we doen op vrijdagavond. Op dezelfde dag nadat we het hele behandelschema van de chirurg te horen hadden gekregen. Nog redelijk onder de indruk van wat we in het ziekenhuis te horen hadden gekregen, over wat ons de komende maanden te wachten zou staan, reden we met ons karretje door storm en regen het saunagenot tegemoet.
Onze caravan stond ook al klaar voor de deur, voor een weekendje kamperen met vrienden. Iets dat we aansluitend op deze spontane actie zouden gaan doen.
Eenmaal op het opgegeven adres aangekomen zagen we een grote, maar mooie saunacabine die we zelf uit elkaar zouden halen en vervolgens in delen naar beneden moesten brengen.
Dit bleek een behoorlijke klus en de panelen, waarin de cabine uit elkaar ging, waren veel groter dan verwacht… Hoe kregen we dit ooit in ons karretje? En als dat al zou lukken hoe kregen we dit gevaarte ooit naar boven in ons huis? Deze mensen hadden een extra ruimte naast hun trap waar de panelen naar beneden getakeld konden worden. Die ruimte hebben wij niet!
Het bleek dan ook onmogelijk. Nog niet de helft van de panelen paste in ons karretje, maar we konden (en ik wilde) niet meer terug. Die sauna moest en zou er komen! Dus spraken we af de volgende dag met de paardentrailer terug te rijden om de rest op te komen halen. Totaal gedesillusioneerd en kletsnat geregend reden wij terug naar huis met een heel klein stukje sauna achter onze auto in het karretje….

Wordt vervolgd!

Liefs vanmei