Al eerder heb ik in mijn blogs de loftrompet over de ochtendwandeling gestoken. Het is ook bijna elke ochtend dat ik deze gezonde routine toepas, dus niet zo gek dat ik het er regelmatig over heb. Het is namelijk niet alleen gezond, het is ook echt lekker als je er eenmaal aan gewend bent en heeft zo enorm veel voordelen dat ik heb besloten om maar een hele blog aan deze routine te wijden en hem zo nog wat meer te promoten. De ochtendwandeling verdient dit en ik hoop zo toch alle twijfelaars en bedplakkers te kunnen motiveren hem op zijn minst een kans te geven.
Toegegeven het ging ook bij mij pas leven toen ik een hond had. Daarvoor wandelde ik ook al graag, maar om dat nou ´s ochtends als eerste ding zo vanuit mijn bed te doen… Nee!
Hardlopen deed ik dan wel op een nuchtere maag direct uit bed, maar dat was meer omdat ik anders geen zin meer had wanneer ik eenmaal lekker aan mijn ontbijtje zat. Of dat ik het zonde vond om eerst te gaan douchen om me later weer in het zweet te gaan rennen. Wel voelde ik me daarna altijd enorm fit, vrolijk en energiek. Ik dacht toen dat dit door het hardlopen kwam, al had ik niet hetzelfde gevoel wanneer ik wel een keer ’s middags of in de avond ging rennen. Pas later ontdekte ik dat ik ditzelfde gevoel kreeg van wandelen in de ochtend. Het lag dus toch aan de routine van het gelijk uit bed in actie komen en naar buiten
Wakker worden met de natuur
Het samen wakker worden met de natuur heeft iets magisch, je voelt je daardoor onderdeel van deze natuur. Dat is een gevoel dat we allemaal wel kennen, maar de een heeft het wat verder verstopt dan de ander. Hoe meer tijd je binnen doorbrengt en je natuurlijke ritme door de war gooit hoe minder je dit gevoel van verbinding ook gaat ervaren en dus herkennen.
In de natuur zijn maakt onze geest kalm, dat is inmiddels voldoende bewezen. Juist na een slechte onrustige nacht, of als je gespannen bent voor de dag die komen gaat loont het om eerder op te staan en even de natuur in te gaan. Je zal er een stuk rustiger van worden dan nog 10x snoozen terwijl je eigenlijk te onrustig bent om lekker te liggen.
Zonlicht
Wanneer je gedurende de dag veel buiten bent zal je bioritme steeds meer in balans zijn. Je ogen vangen namelijk het licht van de zon op (mits je niet altijd met een zonnebril loopt natuurlijk) en die maken op basis van de kleur en sterkte van dat licht hormonen aan, zoals melatonine en cortisol die ervoor zorgen dat je slaperig of juist alert wordt op de goede momenten. Wanneer je dus al vroeg in de ochtend loopt en de zon is nog niet zo fel dan weet je lijf dat er een dag aankomt en daarna weer een nacht. Zeker als je dan later op de dag weer buiten komt en het zonlicht is een stuk feller en anders van kleur, dan kan je lijf daar een mooi ritme op maken. Wanneer het dan tijd wordt om naar bed te gaan (en je blijft weg van te fel kunstlicht en blauw licht van schermpjes) dan maakt je lijf veel melatonine aan waardoor je makkelijker inslaapt en ook een kwalitatief betere slaap hebt, dus meer mogelijkheden hebt om te herstellen van de dag. Hierdoor wordt je meer uitgerust en knapper wakker.
Met je ochtendwandeling help je kortom je slaapkwaliteit te verbeteren. Je zal dus merken dat juist je bed uitkomen je helpt in het vervolg makkelijker je bed uit te komen. Dat alleen al zou genoeg motivatie moeten zijn lijkt me!
Nuchter bewegen
Maar er zijn nog veel meer voordelen. Voor het ontbijt, dus op de nuchtere maag wandelen heeft verder als voordeel dat je je systeem vast aanzet voordat er voedsel te verwerken is. Je spieren komen in beweging en je bloedsomloop en lymfesysteem worden aangezet. Hierdoor zal je lichaam zichzelf reinigen en worden de afvalstoffen die er ’s nachts zijn ontstaan bij alle herstelwerkzaamheden makkelijker afgevoerd.
Je zal merken dat je ook echt meer trek hebt in je ontbijt. Ons lijf is hier op gemaakt. Voordat er koelkasten of zelfs huizen bestonden moest je ook eerst een stukje bewegen naar die bessenstruik of die appelboom. Wat ik zelf wel altijd doe voordat ik ga lopen is een paar glazen water drinken (met zout en zuur voor de mineralen). Dan kan dat vast lekker door mijn lijf stromen terwijl ik wandel en ben ik gelijk goed gehydrateerd. Dit alles helpt dan weer tegen insulineresistentie en ontstekingen in ons lijf waar we inmiddels bijna allemaal wel in meer of mindere mate gevoelig voor zijn geworden.
Zuurstofboost
Wat ook fijn is van direct naar buiten gaan na het slapen is dat je weer wat extra zuurstof binnenkrijgt. Tijdens het slapen adem je een stuk oppervlakkiger en wanneer je ’s ochtends buiten komt zal je merken dat je vanzelf de neiging krijgt even diep in en uit te ademen. Je geeft je lijf hiermee echt een boost. Ik zou dan ook wel aanraden naar een natuurlijke plek met veel bomen te gaan, ook in elke stad zijn wel parken te vinden.
Nu mijn longen ook een flinke opdonder krijgen van de bestralingen die ik moet ondergaan zorg ik er nog bewuster voor dat ik ze in de best mogelijke conditie houd door goed op mijn ademhaling te letten en regelmatig even extra diep in en uit te ademen, uiteraard het liefst buiten.
Een oefening die ik dan vaak doe, zowel voor een volledige ademhaling als ook om even te gronden is deze;
Terwijl ik wandel kijk ik naar de bomen en ik volg met mijn blik een boom naar boven tot aan de kruin tijdens de inademing. Als je wel eens een plaatje van de bronchiën van de longen gezien hebt zul je vast de gelijkenis herkennen met de takken van een boom. Al die vertakkingen van groot naar klein en dan de blaadjes als vergelijking met de longblaasjes. Je voelt de lucht je longen helemaal opvullen terwijl je aar de weidsheid van de kruinen van de bomen kijkt. Je kunt gewoon door wandelen en hoeft niet naar één boom te blijven kijken (mag wel) en ademt dan weer uit. Tijdens die uitademing glijdt je met je blik langs de stam van de boom naar beneden en met je gevoel van je longen naar je voeten. Je ziet hoe de stam stevig verankert in de grond staat met zijn wortels en voelt ook je eigen voeten stevig op de grond. Dit doe je een aantal keer op en neer met de in- en uitademing en je voelt je weer helemaal stevig gegrond, aanwezig in je lijf en je voelt de zuurstof door je lijf stromen (voel maar eens in je vingertoppen…)
Intentie voor de dag
Als je nog een stap verder wilt gaan kan je ook nog een intentie zetten voor de dag, deze begint met “ik heb…” of “ik ben…” en dan voel je wat je voor die dag graag zou willen en je stelt je voor dat het al zo is, dus bijvoorbeeld. “Ik heb vandaag een vrolijke dag waarin alles moeiteloos verloopt.”
Let maar eens op, je dag wordt echt vrolijker en makkelijker van zo’n intentie.
Als ik een goede wandeling heb gehad en een fijne intentie voor de dag heb gezet kan ik me echt al verheugen op de dag die gaat komen, heerlijk! Een goed begin is het halve werk, toch?
Geniet van het groen!
Onderweg snuif ik de heerlijke geur op van de sering in mijn voortuin en de bloemen van de rozenbottel onderweg, die me daarmee instant een vrolijk humeur bezorgen en pik ik nog wat groen mee voor thuis.
Op dit moment is dat kleefkruid voor in mijn thee of vlierbloesem voor in mijn water en later in het jaar pluk ik onderweg wat bramen of aalbessen en dan kom ik weer helemaal wakker, vrolijk en energiek thuis, klaar om de dag goed te beginnen!
Let’s go!
Mocht je na deze lofzang een kleine sprankeling van motivatie voelen maak het jezelf dan gemakkelijk. Leg je kleren vast klaar, zodat je daar met je ogen dicht in kunt glijden. Zet dat glas water vast klaar, stop je sleutels al in je zak. Alles om half slapend de deur uit te kunnen rollen.
Dit is echt het makkelijkste jaargetijde, het is mooi weer, maar nog niet zo warm dat je ’s nachts slecht slaapt. De vogels moedigen je aan… Echt, als het je nu lukt om het een paar keer te doen heb je zo die gezonde routine te pakken en wil je straks niet meer anders, trust me.
Ik hoop je binnenkort tegen te komen op de ochtendwandeling!
Liefs vanmei