Tip vanmei, Mijn toverdrankjes


In de updates die ik aan de mensen om mij heen schrijf over het wel en wee rondom mijn behandeling benoem ik regelmatig mijn ‘toverdrankjes’.
Al vaker kreeg ik dan de vraag wat gebruik je dan precies voor drankjes? Dat zal ik hier haarfijn uit de doeken doen, maar niet zonder de bekende disclaimer:  De tips die ik in dit blog beschrijf zijn alleen gebaseerd op mijn ervaringsdeskundigheid. Ik claim nergens een werking van en heb over de meeste dingen gelezen, maar ze niet uit ten treure onderzocht. Ik heb vooral alles uitgeprobeerd waarvan ik dacht dat het mij zou kunnen helpen.

Regelmatig word ik midden in de nacht wakker, een uurtje of 3- 4. Wanneer ik me dan omdraai slaap ik meestal snel weer in, dus dat lijkt het beste om te doen.
Maar zeker met de zwaardere kuren kon ik dan in de ochtend wel eens wat katterig wakker worden. Echt misselijk was ik gelukkig niet, maar het kon er wel zo tegenaan hangen.
Wanneer ik er dan midden in de nacht wel even uit ging en ‘mijn watertjes’ nam, zout en zuur, dan wist ik dat ik in de morgen fris weer wakker werd, zonder het katterige gevoel.
Tegenwoordig ben ik niet meer misselijk en slaap ik vaker door, de watertjes komen dan wel later, maar soms voel ik al bij het wakker worden in de nacht dat het weer inslapen wel even gaat duren, dan maak ik wel weer gebruik van mijn nachtelijke routine. Meestal moet ik dan toch even naar het toilet en loop gelijk door naar beneden om de watertjes klaar te maken en op te drinken. Mijn tekorten zijn dan aangevuld en daarna kruip ik weer heerlijk onder de wol om verder te slapen.

Sole
De eerste, het zoute water maak ik van 2 theelepeltjes Sole. Dat is 2/3 water waarin 1/3 Keltisch zeezout is opgelost. Deze lepeltjes vul ik verder aan met een groot glas gefilterd koud water.
De sole werkt, net als een bouillonnetje, een opkikker wanneer je een beetje flauw bent. Alleen dan zonder alle chemische toevoegingen.
Het werkte enorm goed tegen de beginnende misselijkheid. Ook al heb ik daar nu geen last meer van ik gebruik het nog steeds. Het geeft me het gevoel een goede start van de dag te maken na het zweten en de herstelwerkzaamheden in de nacht waar mijn lichaam een hoop mineralen voor heeft gebruikt. In het Keltisch zeezout zitten nog enorm veel van die mineralen die in de sole opgenomen worden door het water. Gebruik hiervoor wel het natuurlijke spul, geen zout uit de supermarkt, daar zit niks meer in.

Luister naar je lichaam
Met het zware werk dat mijn lichaam moet doen tijdens de chemokuren, het feit dat mijn darmen niet alles heel goed kunnen opnemen doordat hun slijmvliezen het hierbij zwaar te verduren hebben en ik veel water en thee drink om alle gifstoffen zo snel mogelijk uit mijn lichaam te krijgen, lijkt het me niet verkeerd wat extra mineralen binnen te krijgen.
Ik merk ook dat mijn lijf er nog steeds behoefte aan heeft, ik kan er echt naar verlangen, terwijl de rest van het gezin het absoluut niet weg krijgt. Hun lijf heeft er dus duidelijk geen behoefte aan.
Nou eet ik ook geen brood en het minst bewerkt voedsel van ons gezin, ik krijg dus sowieso veel minder zout binnen. Zoals altijd geldt ook hier luister naar je lichaam!


Appelazijn, oftewel appelciderazijn
De tweede, het zure water is wederom een groot glas gefilterd water. Dit keer lauw warm met een lepel appelazijn erin opgelost.
De appelazijn reguleert je bloedsuikerspiegel en stimuleert de spijsvertering, door de enzymen in je maag een zetje te geven.
Die bloedsuikerspiegelregulatie -leuk woord voor Galgje- was vooral fijn met de dexamethason (soort prednison) die ik kreeg, want daar krijg je vreselijk veel trek van! Als je dan ook al minder energie hebt en dus minder actief beweegt komen de kilo’s er wel hard aan wanneer je daar geen weerstand aan kunt bieden…
Ook zit de appelazijn, wanneer je de troebele biologische variant hebt, boordevol vezels, vitamines en mineralen. En heb ik door dit toverdrankje minder last van mijn maag, die door de chemo’s toch ook wat overgevoelig kan worden. Genoeg voordelen dus om dit elke dag te nemen!

Thee in alle smaken
Eenmaal opgestaan drink ik de gehele dag door thee, ik neem bijna overal wel mijn thermoskannetje mee naartoe. Deze vul ik met 300ml kokend en 200ml koud water en zo kan ik het direct drinken en blijft het goed op temperatuur.
Ik wissel af, te beginnen met rooibosthee (goed voor het hart) voor het ontbijt, gemberthee met verse gember (ontstekingsremmend) erna. Als ik me niet helemaal lekker voel tussendoor verse saliethee (geneeskrachtig). In de namiddag brandnetelthee (reinigend) en ’s avonds nog een lekker groot glas relax thee voor het slapen. Goed doorspoelen dus met allerlei gezonde varianten!

Ik heb het over gefilterd water. Dit is geen must, maar ik vind het een fijn idee en lekkerdere smaak. Wij doen dit met een Brita kan, maar er zijn talloze manieren om je kraanwater te filteren. Ook kan je uiteraard bronwater gebruiken, maar dit is een stuk duurder.

Wanneer we een weekendje weg gaan, zoals afgelopen weekend, dan neem ik mijn watertjes gewoon in een sterke variant mee en doe daar ter plekke heet of koud water bij een deel van dit geconcentreerde goedje en zo heb ik mijn ‘toverdrankjes’ altijd bij de hand.

In het volgende blog zal ik de rest van mijn huismiddeltjes beschrijven, want de lijst is nog een stuk langer… Het kost namelijk wel wat tijd en aandacht om je lijf overeind te houden in tijden van chemo, maar goed, daarom werk ik dan ook niet. Kan ik lekker de hele dag boven mijn pruttelpot hangen 😉

Proost en liefs vanmei