Tip vanmei, Meditatie


Meditatie is voor veel mensen een moeilijk begrip. Termen als zweverig, vaag of moeilijk vliegen je al gauw om de oren als je erover begint. Als je het echter op Wikipedia opzoekt beschrijven ze meditatie als ‘spirituele of cognitieve oefening’.
Nou, oefening klinkt toch al een stuk minder zweverig en cognitieve oefening al helemaal.

Zelf heb ik het graag over het vergroten van het geestelijk- en het lichaamsbewustzijn.
Ik vertel mensen graag over de wijsheid van hun lichaam, maar ook over het feit dat wij zijn verleerd ernaar te luisteren. Neem nou bijvoorbeeld de adem. Deze verteld je zo veel, maar veel mensen die ik zie en hoor zetten of hun adem soms volledig vast of ademen heel oppervlakkig en zijn zich hier vervolgens helemaal niet van bewust.
Ook hebben de meesten van ons een continue innerlijke stem die ons vertelt wat er allemaal nog moet, of wat er niet goed aan ons is of anders/beter kan, dodelijk vermoeiend.
Met meditatie maak je eerst contact met je lichaam. (Zo ook met een bodyscan of yoga nidra, er zijn zoveel namen en stromingen en ze benaderen het allemaal net iets anders, maar deze basis en bedoeling is veelal hetzelfde en ik noem het hier allemaal meditatie) Vervolgens voel je de sensaties, je ademhaling en ga je van daaruit verder.
Je lichaam vertelt je door emoties of sensaties wat er zich in je binnenwereld afspeelt of wat er gehoord wil worden. En laat de buitenwereld nou een perfecte afspiegeling zijn van jouw binnenwereld…
Dus hoe meer je waarneemt en daardoor ook kunt beïnvloeden van wat jij voelt en hoe jij je zou willen voelen hoe meer je daarvan aantrekt in de wereld om je heen.

House of deep relax
Zelf heb ik al tijden een abonnement bij House of deep relax. De hoeveelheid gebruik dat ik daarvan maakte verschilde nogal behoorlijk, maar in deze tijd merk ik dat ik echt heel veel aan de verschillende meditaties heb.
Bij House of deep relax hebben ze meditatie tot een ware kunst gemaakt en de verschillende vormen zijn werkelijk toegankelijk voor iedereen, op elk moment van de dag of in iedere fase van je leven.
Zo hebben ze meditaties voor de ochtend, de avond en first aid voor tussendoor.
Ze hebben sessies voor bij het wandelen, om bij te zitten of liggen, maar ook shaking sessies waarbij je volledig los kunt gaan en alle stress eruit kunt schudden en dansen. Om daarna rustig alle sensaties in je lijf te ervaren en los te laten.
Ook hebben ze veel ademsessies, waar diep weggestopte emoties bij loskomen en doorvoeld kunnen worden in de veilige setting van je eigen huis. Sessies waar die stem even naar de achtergrond verdwijnt en je echte rust en ontspanning kunt ervaren.

Eerder heb ik via hen de Breath Challenge gedaan en dat heeft behoorlijk wat opgeschud waarvan ik geen idee had dat het er zat, maar waarna ik het idee had dat ik een soort opgeschoond was. Op dit moment kan je nog instappen in een ander 10 daags traject, Een nieuw begin, waar ook een maand lidmaatschap bij zit, mocht je het eens zonder verplichtingen willen proberen!

Vertrouwen
Om een idee te geven wat een meditatie (te weeg) kan brengen wil ik hieronder een fragment delen uit een mail die ik naar de mensen achter house of deep relax heb gestuurd om ze te laten weten hoe waardevol ik hun sessies vind en in het bijzonder deze ene….

“2 weken geleden heb ikzelf de diagnose borstkanker gekregen. Ik ben 45 jaar, heb 2 pubers, ben fitter dan ooit, leef hartstikke bewust en natuurlijk en werk zelf in de gezondheidszorg… Best een schok dus. Ik zat in eerste instantie enorm in de weerstand. Wilde al die poespas van anderen aan mijn lijf niet, al die troep niet in mijn schone lichaam en toen moest ik een PETscan… 
Daarbij krijg je een infuus met een radioactieve vloeistof (in mijn huis gaat zelfs de wifi eruit ’s nachts, voel de ironie… ) en moet je 50 min. stilliggen. Je mag niet lezen of iets, alleen muziek luisteren. Ik wist dat ik uit die weerstand moest, maar nog niet zo goed hoe. Toen zag ik de yoga nidra Cavallo van hierbas, deze duurde 48 min, dus ik dacht, die moet ik hebben! 
Na de eerste minuten en de eerste keer “je bent veilig” begonnen de tranen te stromen. Deze yoga nidra was zo kloppend! Ik kon me volledig overgeven en laten dragen. Ik kon mijn verdriet toelaten en in zachtheid door me heen laten stromen. Er kwam vertrouwen in de plaats van de weerstand en toen de 50 minuten voorbij waren en de verpleegkundige me kwam halen voor de scan voelde ik me herboren! (Of het was natuurlijk dat radioactieve spul, maar ik geloof toch liever dat het kwam door het proces wat zich had voltrokken dankzij deze sessie) “

Zo kon een sessie mijn binnenwereld veranderen en kon ik vanuit vertrouwen mijn proces ondergaan en nu, 5 maanden na het schrijven van deze mail kan ik wel zeggen dat dit vertrouwen mij vleugels heeft gegeven in mijn behandeling.
Ik ben er nog lang niet, maar met af en toe een lekkere shaking sessie bij te weinig energie, een ademsessie als er iets uit moet of gewoon een heerlijke yoga nidra wanneer ik een rustmomentje nodig heb zie ik de rest van het traject vol vertrouwen tegemoet!

Liefs vanmei