Tip vanmei, Natuur


Toen ik dit blog wilde schrijven wist ik niet waar te beginnen, want wat is de natuur nou precies voor mij? Mijn voorbeeld? Mijn thuis? Mijn oplaadstation? Mijn ‘redding’? Het klinkt allemaal wat pathetisch, maar zo voelt het echt. De natuur is zo belangrijk voor mij, het liefst ben ik de hele dag daar buiten. Het enige echte antwoord is dan ook:
Wij zijn zelf natuur. De natuur is onze natuur!

Vroeger als kind was ik altijd al veel buiten, ik speelde paardje en kon uren weg zijn met onze hond, lekker lopen of zitten dromen aan het water. We gingen met de zeilboot de weekenden weg en op vakantie. Daar kreeg ik dus ook het buitenleven mee, met goed en minder goed (en soms ronduit slecht) weer.
Als puber was er wel een tijdje dat ik graag voor de tv hing, maar in die tijd had ik ook al wel snel een verzorgpony en hadden we nog steeds onze hond, waardoor ik ook toen toch nog wel veel tijd buiten spendeerde.

Hond als breekijzer en stok achter de deur
De laatste jaren heb ik mijn eigen leven ook steeds meer ingericht op het buiten zijn. Er kwam 6,5 jaar geleden een hond in ons gezin, omdat ik voelde dat ik meer wilde wandelen. En ook al wil je dat graag, zonder hond ga je echt geen 3 of 4 keer per dag wandelen. Überhaupt tijd in je agenda vrij maken om dat één keer per dag te doen bleek al een uitdaging. Daarom werd onze Charlie het breekijzer in mijn agenda en werd er tijd gecreëerd om te wandelen. Niet alleen als het mooi weer was of ik me verveelde… Nee, elke dag, elke ochtend vroeg en dan nog drie keer die dag. Heerlijk!!
Natuurlijk verdeelden we de taken wel een beetje, maar ik nam met liefde het grootste deel voor mijn rekening.
Zoals ik in een eerder blog al schreef, ook nu is Charlie degene die me ’s ochtends uit bed helpt. En elke ochtend wanneer ik eenmaal buiten loop ben ik haar dankbaar. Zonder haar was ik veel langer in bed blijven liggen en had ik me een stuk lamlendiger gevoeld.
Dat zou ook gelijk mijn tip zijn aan iedereen die een fysiek zwaar traject voor de boeg heeft, wat depressieve gevoelens heeft, of om een andere reden moeite heeft zijn bed uit te komen: Verbindt je met een hond. Je hoeft er niet gelijk eentje aan te schaffen, maar spreek met een hondeneigenaar uit je buurt af dat jij het ochtendrondje met zijn hond doet. Veel werkende mensen (en hun honden) zijn daar heel blij mee en jij hebt je stok achter de deur!

Paard als inspirator tot wildplukken
In mijn leven kwam er drie jaar geleden kwam ineens totaal onverwacht, maar zeker niet ongewenst een paard bij, Hope. Ook niet iets dat weinig tijd kost, maar wat een genot! Nog een dier erbij dat elke dag aandacht en beweging verdient, want zo lang wij dieren houden voor ons plezier moeten we er ook goed voor zorgen, vind ik.
En zo kwam er nog meer natuur, want behalve het wandelen, poetsen, fietsen en rijden met het dier ging ik ook wildplukken voor mijn paard. In het wild eet zo’n dier allerlei kruiden en takken e.d, dus die ging ik voor haar verzamelen. Wat erin resulteerde dat ik niet meer gewoon buiten kan lopen of fietsen, zonder speurend rond te kijken naar allerlei lekkers voor haar en ik dus geregeld thuis kom van de wandeling met de hond met mijn handen vol groen voor het paard 😉
In die zoektocht naar wat gezond is voor Hope heb ik ook veel ontdekt wat gezond is voor mij, dus als straks de brandnetels (vocht afdrijvend, zuiverend en ontstekingsremmend ) weer hun kopjes boven de grond uit steken ga ik weer verse thee en risotto maken en mijn eerste kopje thee met kleefkruid (kwaliteit van het bloed verbeterend en vocht afdrijvend) heb ik alweer op! De natuur is één grote apotheek.

Lekker aanmodderen in de moestuin
Twee jaar geleden besloten we ook nog te beginnen met een moestuin. Lekker met je handen in de aarde en kijken wat je zelf allemaal kunt telen en oogsten van klein zaadje tot grote kool of plant met een overvloed aan courgettes. Het heeft mijn ontzag voor de natuur nog groter gemaakt. Wat een kracht en levensenergie!
De smaak van deze zelf geteelde groente is wel echt de beloning voor het werk in de tuin hoor, die is echt anders dan de groente uit de winkel. Ook weet ik dat onze groentes met hun voeten in de volle aarde hebben gestaan en dus ook daadwerkelijk mineralen op hebben kunnen nemen, iets waar je tegenwoordig  niet altijd meer zomaar vanuit kunt gaan. Toch wel een lekker idee!

Toekomstdroom
Ik geniet echt met volle teugen van al deze dingen en ook al is het veel werk, het geeft me zoveel energie om buiten te zijn in de natuur en me te verbinden met dieren en planten. Ik kan het iedereen aanbevelen…
Het enige dat nu nog op mijn wensenlijstje staat is buiten wonen en werken. Het liefst op een plek waar ik alles om me heen kan verenigen, mijn paard, moestuin en hond allemaal rondom huis en dan misschien nog een plek waar ik in de zomer mijn pilates lessen buiten kan geven, mijn dierfysiotherapie en wie weet wat er nog meer te doen is op werkgebied buiten… Dromen genoeg!
“Maar oké oké, ik leer ook van de natuur dat alles zijn eigen tijd en ritme heeft en dat niks overhaast kan worden zonder in te boeten op kwaliteit, dus eerst maar ‘even’ dit behandeltraject waar ik nu in zit goed doorlopen”.
Er komt nog genoeg aan, qua ingrepen waardoor ik nu wel even blij ben dat mijn paard op een stal staat waar goed voor haar gezorgd wordt als ik het even niet kan, net als de tuin en de hond die nu makkelijk even overgenomen kunnen worden, maar straks…. Wie weet?! Het wordt altijd weer lente…en zomer. Niks in de natuur blijft hetzelfde!

En als het me allemaal even teveel wordt ga ik gewoon even met mijn blote voetjes in het gras staan of met mijn neus in het zonnetje zitten voor een gratis dosis aarde-, of zonne-energie.
Nature has it all!

Probeer het maar eens. Je zal voelen, de natuur is er voor iedereen.

Liefs vanmei